paper-3213924_1920
Susanna Mañé

Susanna Mañé

Com garantir la viabilitat del teu negoci després del COVID-19?

Com garantir la viabilitat del teu negoci després del COVID-19?

Alguns tips que et poden ajudar a curt termini

 

Actualment ens trobem en un entorn de total incertesa, ningú sap quan s’acabarà el confinament, i el que és encara pitjor, ningú sap quines conseqüències reals tindrà aquesta parada en l’economia tant a nivell microeconòmic com macroeconòmic. El que està clar és que s’acosta una crisis important que pot afectar severament a les empreses, y amb més força a les petites i mitjanes (pimes).

Benvinguts al món VUCA (Volatility, Uncertainty, Complexity, Ambiguity). Des del nostre punt de vista, res pot definir millor la situació que estem i estarem vivint en les nostres empreses en el futur. En aquest article us volem aportar algunes eines que no fan res més que respondre a aquests problemes:

  • Volatilitat
  • Incertesa
  • Complexitat
  • Ambigüitat

Quan comença una crisis ningú sap els efectes que pot tenir sobre el nostre negoci, fet que provoca situacions de molt estrés, descontrol i fins i tot pànic. Tots el empresaris tenen el mateix objectiu en aquests moments:

“Mantenir el seu negoci viu i seguir guanyant diners en un futur”.

Però tenir un objectiu no ho és tot.

 

Alguns tips que et poden ajudar a l’hora de prendre aquestes primeres decisions (en el molt curt plaç):

 

1. Accions a molt curt plaç

 

Actuar sense pensar és como disparar sense apuntar”

 

 

Està clar que s’ha d’actuar ràpid amb totes aquelles accions que estiguin a les nostres mans. Actuar ràpid ens reduirà l’impacte de la crisis. Les actuacions que solen dur a terme les empreses en aquest moment son la reducció de personal, la parada d’inversions, la sol·licitud de finançament, la posada en marxa de polítiques de retràs de pagaments a proveïdors, etc. Cap d’aquestes accions és dolenta per si sola, però és recomanable que abans d’actuar planifiquem. És necessari plantejar-nos què passarà després de cada acció que posem en marxa en aquest moment. En definitiva, és molt important que tot i que el temps vagi en contra nostra, ens prenguem un temps per planificar les accions.

Lo important en aquest punt és pensar que si volem que l’empresa segueixi operativa en un futur, no en carreguem tot el que hem construir fins ara.

Planificar

 

Para i planifica, i després actua. 

 

2. Conèixer la teva estructura actual

Quan els ingressos es redueixen dràsticament, la liquiditat de l’empresa pot estar en risc. Això farà necessari posar en marxa accions de reestructuració.

Coneixes suficientment bé el teu negoci com per posar en marxa accions de reestructuració?

És important que aquestes accions de reestructuració es posin en marxa després de conèixer en detall l’estructura del negoci:

  • Estructura de Costos: Quan posem en marxa un pla de reestructuració solem començar retallant despeses. Per tal de fer-ho és imprescindible que facis una llista amb totes les despeses que té l’empresa (totes!) i les classifiquis entre prescindibles i imprescindibles. Totes aquelles que hagis classificat com a imprescindibles és interessant que les revisis 2 vegades, pensa estratègicament perquè són imprescindibles, i replanteja’t la teva primera elecció. Quan tinguis una llista definitiva de despeses prescindibles posa en marxa un pla d’acció. La idea és reduir al màxim les despeses sense posar en escac i mat al teu negoci, però si que s’ha de redimensionar al nivell d’activitat que s’espera tenir a partir d’ara.
  • Estructura de Vendes: Analitza com es generaven les vendes fins abans que comencés la crisi, quina estacionalitat tenien, quines vendes per client tenies, preus per article i client, evolució dels preus en els darrers anys, promocions aplicades, etc.  Només tenint clar d’on vinc en vendes podré fer previsions de possibles escenaris futurs. 
  • Resultat por àrea de negoci: En el cas de que el teu negoci estigui composat per més d’una àrea de negoci, és ara més important que mai que tinguis una comptabilitat analítica que et permeti conèixer on guanyes i on perds diners. [Parlarem d’això en un post que publicarem properament]

 

3. Possibles escenaris futurs

“Com estarà el mercat després del COVID19?”

 

 

El futur no es pot predir, ningú sap amb certesa com evolucionarà l’economia, i encara menys, ningú et pot dir com es veuran afectades les teves vendes, els cobraments, el finançament. Però no tot és negre… Anem a posar una mica de llum al final del túnel.

No coneixem el futur, però si que coneixem l’empresa abans de la crisi, i podem dibuixar diferents escenaris possibles sobre el que pot succeir.

Com evolucionaran les vendes? Coneixen la meva estructura actual de vendes, la meva cartera de client, coneixent als clients, puc imaginar-me diferents escenaris en els que es pugui trobar el meu client en un futur.

Es tracta de fer una sèrie d’escenaris, optimistes, pessimistes, menys pessimistes, etc. Tants com sigui necessari. La finalitat de fer aquests escenaris és poder dibuixar possibles punts on es pugui trobar la meva empresa en un futur, i amb això poder dibuixar un pla d’acció progressiu, del qual en vagin sortint les accions a mesura que es vagi clarificant el futur. Allò que ja comentàvem anteriorment, actuar amb un pla.

Veient la possible evolució de les meves vendes futures, serà el moment de començar a innovar, reinventar el meu producte, reinventar la forma de vendre, crear un pla de marketing que em permeti arribar a altres clients potencials, etc.

4. Cashflow

Quin pulmó de caixa tens i com evolucionarà?

 

 

En la situació actual, els ingressos es redueixen dràsticament, però les obligacions de pago segueixen en peu. Tots els negocis requereixen d’un pulmó financer per garantir la continuïtat de l’activitat.

En aquest punt en el que ens trobem, lo important és planificar les necessitats de cash i poder sol·licitar als bans el finançament necessari per poder mantenir el negoci viu en els pròxims mesos. És primordial que abans de fer aquest pas coneixis molt bé la situació esperada en termes de caixa en els propers mesos, la qual estarà lligada amb els escenaris de negoci que hem plantejat en el punt 3 d’aquest article.

Quan parlem de cash és important tenir en compte que s’ha d’actuar amb temps, no és recomanable anar a demanar caixa quan la necessito per avui mateix, una visibilitat a futur és el salvarà el teu negoci de situacions d’estrés futur.

 

Pot semblar que els tips anteriors són ciència ficció, son impossibles de posar en marxa… Però us assegurem que existeixen fórmules per dur-los a terme que poden ajudar a la teva empresa. La nostra experiència prèvia en situacions de crisis i reestructuració empresarial en diferents sectors pot ajudar-te a trobar aquesta llum al final del túnel. No dubtis en posar-te en contacte amb nosaltres lo abans possible per rebre l’ajuda qu el teu negoci es mereix.

Per contactar-nos:

susanna@aantalfinance.com

aantalfinance.com

673.00.35.41

 

Tips corto plazo

comparteix el post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email